STICHTING BEHOUD BRANDTOREN
ROZENDAALSE VELD - 2007

home | stamboom | brieven | verhalen | wachtwoord         sitemap | pagina terugING bank: 3438714 tel. 026 4456223 / 06 1055 1068 p/a Breitnerstraat 68, 6813 HR ARNHEM

Arnhem, 1 januari 2008

BRIEF BIJ HET JAARVERSLAG 2007

Geliefde torenvriend(inn)en,
Dick Tiemens vroeg mij dit keer als toren de brief bij het Jaarverslag te verzorgen. En ik moet zeggen, daarmede gaat een langgekoesterde wens in vervulling.
Het is fijn om degenen die je in stand houden deelgenoot te maken van hetgeen je bezig houdt. Want denk niet dat ik maar een dood ijzeren ding ben en daar maar een beetje sta te staan op dat Rozendaalse Veld. Als je leeft in de gedachten van mensen, dan leef je zélf natuurlijk ook, dat behoeft geen betoog.
En als je leeft dan heb je emoties. Zo zat ik medio 1989 best wel in de rats vanwege de plannen om mij te slopen. Op 21 januari 1991 dacht ik zelfs dat mijn einde nabij was, toen ik uit elkaar werd geschroefd en in vijf delen afgevoerd naar Nagron Steel in Rheden. Om als schroot toegevoegd te worden aan een hoogoven is geen pretje.
En bovendien val je als toren in atomen uiteen en is het gedaan met het groepsgevoel tezamen een toren te vormen. De één gaat deel uitmaken van een tafelpoot, een ander gaat op in een vóórvork, weer een ander wordt onderdeel van een scheepswand.
Net als jullie moet ik vaak over zulk soort dingen nadenken. Als Dick in m’n huisje zit hebben we het vaak over hetgeen hierna komt. Fijne hoogstaande gesprekken zijn dat! Bedenk daarbij dat wij ongeveer even oud zijn, ik 58 en hij 61.
Wie schetst overigens mijn opluchting toen ik op negen april 1992 weer in elkaar werd gezet. Vijftien jaar geleden alweer, maar iedere dag moet ik er aan denken……...

Tsja, m’n gloriejaren waren natuurlijk de tijden van de branddetectie vanuit mijn huisje. De elkaar afwisselende brandwachten die - tussen de hazenslaapjes door - de omgeving aftuurden en af en toe beet hadden. Ze meldden dan een brand aan de commandopost in Apeldoorn en vaak hoorde je aansluitend de sirenes.
Na de grote brand in 1978 werd ik op non actief gesteld en mocht ik na 29 jaar met pensioen.
Met mijn twintig Veluwse vriendjes is het overigens slecht afgelopen. Op mijn neef in den Drie na zijn ze allemaal gesloopt.
Ik heb het erg naar mijn zin hier op het hoogste punt van de Veluwe. Er is voortdurend aanloop en mensen picknicken veel rondom mijn voet. Op mijn eerste omloop wisselen ze zoete woordjes uit en vaak blijft het daar niet bij. Maar bij mij is dat alles in goede handen en is discretie verzekerd. En als men doende is in de grote bomkrater iets ten zuiden, kijk ik gewoon even de andere kant op.
Wat ik ook heel erg leuk vind zijn de honden die - waar ik sta - lekker los mogen ravotten. Dat ze me af en toe voor een boom aanzien, neem ik graag voor lief.
Met de modelvliegtuigen heb ik een leuke band opgebouwd. Als proeve van bekwaamheid moeten ze vaak een rondje om mij heen vliegen en stiekem help ik ze dan een beetje bij het navigeren. Ook onder de zweefvliegtuigen van Terlet tel ik heel veel vrienden.

‘Eenzaam, maar niet alleen’ zeg ik Koningin Wilhelmina na, bijvoorbeeld op Derde Kerstdag als ik duizenden lopers vanuit het Westen zie naderen en - na passage - naar het Zuiden zie afslaan..
Dit jaar was er veel regen en weinig zon en op dit moment is het behoorlijk koud, maar het weer doet me eigenlijk niks. De mannen van Gerard Busch hebben me onlangs weer zo mooi in de verf gezet dat ik nergens last van heb. Dat is dan nog wel een verzoek van mij: blijf toch vooral de PGEM - nu NUON - trouw, want als het hen goed gaat, blijf ik nog heel lang jullie Brandtoren.

Er is nog zoveel meer te vertellen over het zijn van Brandtoren op het Rozendaalse Veld. Volgend jaar misschien? U weet het, mocht u mij een keer willen beklimmen, dan kan dat na een telefoontje naar Dick, die u de sleutel graag ter hand stelt.
Met dank voor de giften en met hartelijke groet, alsmede de beste wensen voor 2008, laat ik het tekenen maar over aan mijn pleegouders Toos & Dick Tiemens (dicktiemens@hetnet.nl) (026 4456223 / 06 1055 1068).

home | sitemap | disclaimer | links | contact |     pagina terug