Tiemen Brouwer   (1916 - 1977)

home | stamboom | brieven | verhalen | wachtwoord         sitemap | pagina terugTiemen BROUWER
      geb. 19 december 1916 in Ellecom
      overl. 18 april 1977 in Leiderdorp

huwt met

Joukje Tjerkje Catharina de JONG
      geb.
      overl.Tiemen BROUWER is geboren op 19 december 1916 in Ellecom, zoon van Tiemen BROUWER en Wilhelmina Christina Adriana van ESSEN.
Tiemen is overleden op 18 april 1977 in Leiderdorp.

Tiemen trouwde met Joukje Tjerkje Catharina de JONG, dochter van S.W. de Jong, gedeputeerde van Friesland (1923-1939) en burgemeester van Bolsward (1940-1945).
Joukje is overleden.
Tiemen Brouwer (Rheden, 19 december 1916 - Leiderdorp, 18 april 1977) was een Nederlands politicus.
Brouwer was een katholieke boerenvoorman en politicus. Als voorzitter van de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond (K.N.B.T.B.) was hij vertegenwoordiger van het 'groene front' in de KVP-fractie.
Hij was tevens secretaris-penningmeester van de KVP-fractie en ťťn van de financiŽle woordvoerders.
Brouwer was korte tijd minister van Landbouw en Visserij in het kabinet-Den Uyl, als exponent van de rechtervleugel van zijn partij.
Hij moest het ministerschap opgeven vanwege zijn gezondheid. Kort na zijn aantreden werd hij getroffen door een hersenbloeding.

Bron: Wikipedia
Tiemen Brouwer
Katholieke boerenvoorman en politicus. Kwam uit een hervormd Gelders gezin en werd pas na zijn huwelijk katholiek. Doorliep een loopbaan in de gemeentelijke administratie.
Als algemeen secretaris van de Katholieke Boeren- en Tuindersbond vanaf 1959 vertegenwoordiger van het 'groene front' in de KVP-fractie. Was tevens secretaris-penningmeester van de KVP-fractie en ťťn van de financiŽle woordvoerders.
Korte tijd minister van Landbouw en Visserij in het kabinet-Den Uyl i, als exponent van de rechtervleugel van zijn partij. Moest het ministerschap opgeven vanwege zijn gezondheid. Bij zijn vertrek speelde ook mee dat vanuit landbouwkring kritiek was geuit op zijn geringe bestuurskracht.
Trad af als minister vanwege gezondheidsredenen (op doktersadvies), nadat hij enige jaren eerder een hersenoperatie had ondergaan. Hij moest zich tijdens Europees overleg soms tijdens langdurige vergaderingen laten vervangen door een topambtenaar. Vanuit onder meer het Landbouwschap was hem verweten te weinig krachtdadig te zijn. Vroeg op 27 september 1973 ontslag per 1 november.

In de periode 1959-1973: lid Tweede Kamer voor de KVP, minister, lid Europees Parlement (vůůr 1979).
Was landbouw-woordvoerder van de KVP-Tweede Kamerfractie. Hield zich verder onder meer bezig met financiŽn, waterstaatsaangelegenheden, publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie en ontwikkelingssamenwerking.

Bron: www.parlement.com

Lees meer op de website van parlement.com, klik hier

Lees meer over Pater Tiemen Brouwer (zoon?) op de website van de Friezenkerk, klik hier (... en nog even hier).


                   

Tiemen Brouwer


home | sitemap | disclaimer | links | contact |     pagina terug