STICHTING BEHOUD BRANDTOREN
ROZENDAALSE VELD

home | stamboom | brieven | verhalen | wachtwoord         sitemap | pagina terug



ING bank: 3438714 tel. 026 4456223 / 06 1055 1068 p/a Breitnerstraat 68, 6813 HR ARNHEM

Arnhem, 1 januari 2009

Geliefde torenvriend(inn)en,
Ook dit jaar mag ik als Toren het Jaarverslag schrijven. Dit keer doe ik dat door u te wijzen op twee opmerkelijke kunstwerken in mijn directe omgeving en op een bijzondere gebeurtenis uit de Koude Oorlog. Vanuit mijn hoge positie zie ik nu eenmaal meer dan anderen.
Mensen die zich afvragen wie er nu eigenlijk hoger is - de Arnhemse Eusebius-toren of ik - kan ik melden dat we ongeveer even hoog zijn, immers mijn Arnhemse collega is van zichzelf 100 meter en staat op 40+NAP en ik ben 34 meter en sta op 110+NAP. Iets hoger dus, dat wél!!
Volgend jaar zal ik u eens vertellen wat ik zoal zie als ik om me heen kijk. In dít jaarverslag blijf ik binnen een straal van 3 km, waar u overigens ook twee andere uitkijkpunten aantreft, te weten de Elsberg van steen (NO) en de houten Emmapiramide (Z), beiden op hemelsbreed 2600 meter. Een leuk doel om ze alle drie te bezoeken, zeker ook met (klein)kinderen en….. ik hou wel van wat drukte om me heen!

LANCASTER

Op hemelsbreed 2800 meter ten Noord-Westen van waar ik sta is op 15 juni 1993 een gedenkteken onthuld aan de Eerbeekseweg, precies op het punt waar een Lancaster bommenwerper in de nacht van 14 op 15 juni 1943 trachtte een noodlanding te maken. Een bomenrij voorkwam dat en zeven inzittenden kwamen om. Slechts Bob Pegg - de bommenrichter - wist zich per parachute te redden. De zeven liggen begraven op Moscowa in Arnhem.
Eugéne Terwindt, een Velps kunstenaar, ontwierp een sober maar indrukwekkend stalen kunstwerk (een halve Lancaster), waarin de letters van de tekst in het staal zijn uitgespaard.
Mijn beheerder Dick vertelde me dat hij met z’n zoon Bas al snel een doos vol aluminium deeltjes opgroef in de aangrenzende hei. Dat bepaalt je er maar weer eens bij dat het allemaal echt gebeurd is…..

DIEPER KAN EEN MENS NIET ZINKEN……

Vanaf waar ik sta 400 meter naar het Zuid-Oosten vindt men de restanten van het ‘Duitse Dorp’, dat een belangrijke - en dus ook kwalijke - rol speelde bij het radargebeuren in WO 2. De stenen fundamenten van de radarmasten zijn niet te missen. Na enig speurwerk vind je daar ook een ander kunstwerk van Eugéne Terwindt, nl. een bordje met de tekst ‘dieper kan een mens niet zakken’. Dat slaat op dat Duitse Dorp en op ‘de Imbosch’, het hoogste punt van de gemeente Rheden.
In de uiterwaarden van Dieren is nabij het pontveer de andere helft van het kunstwerk te vinden, een bordje met de tekst ‘hoger kan een mens niet stijgen’. Het bord staat op het laagste punt van de gemeente bij een hek, waar de voetganger met een opstapje geholpen wordt bij de passage. De tekst slaat op dit prachtige - en onzelfzuchtige - gebaar van de boer die hier de scepter zwaait…….

GLADIO

Een gebeurtenis die ik vanuit mijn huisje gadesloeg was het op super geheime wijze begraven van een hoeveelheid wapens en munitie op het Rozendaalse Veld. Een en ander in het kader van het project GLADIO. Als de Russen ons in de Koude Oorlog zouden overlopen zou een selecte groep Nederlanders die wapens opgraven en daarmee de vijand te lijf gaan.
Een paar jongens uit Velp vonden de wapens bij het graven van een hut. Een handgranaat werd in een gymnastieklokaal tot ontploffing gebracht, waarna de opslagplaats even geheimzinnig verdween als hij verschenen was.

Dit was het alweer voor dit jaar. Mocht u mij een keer willen beklimmen, dan kan dat na een telefoontje naar Dick, die u de sleutel graag ter hand stelt. Met dank voor de giften en met hartelijke groet, alsmede de beste wensen voor 2009, laat ik het tekenen maar over aan mijn pleegouders Toos & Dick Tiemens (dicktiemens@hetnet.nl).





home | sitemap | disclaimer | links | contact |     pagina terug